Kan mijn huisdier besmet worden

Geplaatst op dinsdag 05 mei 2020 @ 20:06 , 163 keer bekeken

Kan mijn huisdier besmet worden met het nieuwe coronavirus?

Er zijn wereldwijd enkele gevallen van huisdieren die besmet zijn met het nieuwe coronavirus, waaronder eind maart een kat in België. In al deze gevallen waren de eigenaren positief getest op het nieuwe coronavirus. De kans dat een huisdier besmet raakt en vervolgens een ander dier of mens besmet is verwaarloosbaar klein in vergelijking met besmetting van mens op mens. 

Wat betekent het voor mijn huisdier als ik klachten heb?

Hoewel de kans erg klein is dat gezelschapsdieren besmet raken met het coronavirus, is het verstandig om als u klachten heeft intensief contact met huisdieren te vermijden (niet laten likken en knuffelen, aaien mag wel). Laat de verzorging van huisdieren bij voorkeur over aan mensen zonder klachten die hierbij de algemene hygiënemaatregelen voor omgang met huisdieren (regelmatig handen wassen en niet laten likken) in acht nemen. Honden van COVID -19-patiënten en mensen met bij COVID-19 passende klachten kunnen gewoon uitgelaten worden door mensen zonder klachten en mogen tijdens het uitlaten in contact komen met andere honden. De verspreiding van het nieuwe coronavirus zoals we die nu wereldwijd zien, komt door verspreiding van mens-op-mens.

Kan ik de hond uitlaten?

Als je geen klachten hebt zoals koorts, hoest of verkoudheidsklachten, kun je gewoon je hond uitlaten. Als je wel een van deze klachten hebt, vraag dan iemand anders je hond uit te laten. Voor iedereen die de hond uit laat geldt de algemene preventieve maatregel om tenminste 1,5 meter afstand tot andere mensen in acht te nemen. Honden mogen tijdens het uitlaten in contact komen met andere honden. 

Zijn er in Nederland dieren besmet met het nieuwe coronavirus?

In Nederland zijn er geen gevallen bekend van huisdieren met het nieuwe coronavirus. Wel is het virus aangetroffen bij enkele nertsenbedrijven waar dieren luchtweg- en darmklachten hadden. De dieren zijn waarschijnlijk besmet door medewerkers van het bedrijf. Voor de besmette bedrijven gelden extra beschermingsmaatregelen. Op het bedrijf wordt onderzoek gedaan en in de omgeving van het bedrijf worden luchtmonsters genomen. De kans dat een dier een mens besmet is zeer klein in vergelijking tot besmetting van mens op mens. Uit voorzorg wordt omwonenden geadviseerd binnen een straal van circa 400 meter rond het besmette nertsenbedrijf niet te fietsen of te wandelen tot dat resultaten van het onderzoek bekend zijn.
Bron RIVM


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: